ЄС створив ілюзію швидкого членства України, це було помилкою – Фраттіні

Вівторок, 25 вересня 2018, 11:14

Екс-глава МЗС Італії Франко Фраттіні вважає, що ініціатива Східного партнерства помилково створила ілюзію швидкого членства України в ЄС.

Про це він заявив у інтерв’ю "Європейській правді".

Фраттіні стверджує, що від початку роботи формату Східного партнерства у 2009 році він наполягав на уникненні ілюзії відкриття перед Україною швидкого членства у ЄС і НАТО.

"Тоді така ілюзія була створена, але згодом, у 2012-13 роках, у Європи з’явилися інші пріоритети, ніж допомога Україні. Фінансова, безпекова допомога виявилася набагато меншою, ніж обіцяли", - заявив Фраттіні.

За його словами, відповідальність за створення ілюзій лежить на Європейському союзі.

"Я стверджую, що ілюзія швидкого шляху до членства в ЄС була створена, і це було помилкою. А треба було дати перспективу, бачення. ЄС мав надати вам перспективу членства у майбутньому, але не враження того, що це станеться завтра", - вважає Фраттіні.

Варто зауважити, що створений у 2009 році формат Східного партнерства для зміцнення стосунків ЄС із східними сусідами ніколи не мав на меті швидкий шлях країн-учасниць до членства у Євросоюзі. Навпаки, формат часто критикували через відсутність навіть натяків на перспективу членства у блоці.

Читайте повне інтерв’ю "Європейської правди": "Фраттіні: Італія пропонує поступово, крок за кроком обговорювати чинні санкції щодо Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.