Київ відреагував на відмову Будапешта відкликати консула з Берегового

Понеділок, 1 жовтня 2018, 16:28

Якщо Будапешт не відкличе консула з Берегового, Київ сам припинить його діяльність в Україні.

Про це в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок повідомила речниця українського МЗС Мар'яна Беца.

"Українська позиція завжди була послідовною і чіткою. Українська сторона сама запропонувала угорській відкликати консула в Береговому в зв'язку з порушенням ним Віденської конвенції про консульські зносини і законодавства України.

Якщо вони не відкличуть, то ми самі приймемо рішення про те, що він повинен покинути територію України і припинити діяльність в Україні", - сказала Беца

Раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео з прийняттям присяги.

Після прийняття присяги, в якому громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив це питання з главою угорського зовнішньополітичного відомства Петером Сійярто на полях Генасамблеї ООН в США. За словами Клімкіна, вони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в Береговому, але Сійярто не погодився з позицією Києва щодо порушень з боку консула.

У неділю, 30 вересня, прес-секретар угорського МЗС заявив, що Угорщина не планує відкликати свого генерального консула або консула в населеному пункті Берегове, незважаючи на рекомендації України.

Детальніше про це – у статті "100 тисяч вірних Угорщині: історія та приховані деталі паспортного скандалу на Закарпатті"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.