Видачу угорських паспортів на Закарпатті розслідують як держзраду

П'ятниця, 28 вересня 2018, 17:49

Кримінальне провадження з огляду на факти видачі громадянам України паспортів Угорщини в Береговому Закарпатської області розслідується за статтею про державну зраду.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прокуратуру Закарпатської області.

"Відомості внесено до ЄРДР за ч. 1 ст. 111 КК (державна зрада). Це попередня правова кваліфікація", - сказали в прес-службі облпрокуратури в п'ятницю.

"Відомості внесено до ЄРДР за повідомленнями в ЗМІ щодо здійснення громадянами України дій, спрямованих на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України", - додали у відомстві.

Пізніше прес-служба прокуратури Закарпатської області на сторінці у Facebook уточнила, що йдеться про відео, з якого випливає, що громадяни України, клянучись у вірності іншій державі, отримують паспорти громадян Угорщини. При цьому посадові особи установи, де відбувалися події, рекомендували приховувати факт отримання іноземного громадянства від державних структур України.

Здійснення досудового розслідування доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Закарпатській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Нагадаємо, що у останній тиждень у відносинах України та Угорщини розпочалася нова криза. Її викликало відео з церемонії прийняття закарпатських мешканців у громадянство, яка проходила у консульстві в Береговому. На відео консул закликала закарпатців приховувати своє громадянство від української влади.

Глава МЗС України Павло Клімкін після зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто на полях Генасамблеї ООН заявив, що Україна вишле угорського консула найближчим часом, якщо Угорщина сама не зробить цього.

Детальніше про це – у статті "100 тисяч вірних Угорщині: історія та приховані деталі паспортного скандалу на Закарпатті"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.