В Іспанії ультраправі розраховують потрапити до парламенту вперше за 40 років

Середа, 24 жовтня 2018, 14:26

Ультраправа партія може отримати місце в іспанському парламенті вперше після падіння фашистської диктатури генерала Франко понад 40 років тому.

Про це повідомляє The Times.

Партія Vox, заснована в 2014 році, стверджує, що її підтримка зросла вдесятеро, оскільки вона зайняла жорстку позицію проти нелегальної імміграції та незалежності Каталонії.

Останні опитування дають партії 5,1% підтримки виборців - достатньо, щоби пройти в парламент. Європейські парламентські та муніципальні вибори відбудуться у травні наступного року. Чергові парламентські вибори в Іспанії заплановані на 2020 рік.

Vox виступає за виселення мігрантів та укріплення Сеути та Мелільї, іспанських анклавів на північному узбережжі Африки. Глава партії 42-річний Сантьяго Абаскаль стверджує, що жорстка позиція партії збільшить підтримку виборців.

Іспанія замінила Італію та Грецію і стала найпопулярнішою точкою приїзду для мігрантів, а опитування минулого місяця виявило, що 15,6% людей заявили, що імміграція є їхньою основною політичною проблемою - з 3,5% у червні.

"ЗМІ називають нас ультраправими, але ситуація складніша. Vox - це вечірка, яка йде не за планом. Вона ліберальна, консервативна, традиційна", - сказав Абаскаль.

Лідери Vox зустрічалися зі Стівом Бенноном, колишнім радником президента Дональда Трампа, який намагається сприяти підйому популістських партій у Європі. Vox також має зв’язки з лідеркою французьких ультраправих Марін Ле Пен та націоналістичною партією Fidesz в Угорщині, яку очолює Віктор Орбан.

В Іспанії Абаскаль став дуже суперечливою фігурою: деякі публічно називали його расистом, а інші говорили, що тільки він може "врятувати" країну. Він завуальовано виступав на захист диктатора Франко, кажучи, що той не був "ні Гітлером, ні Сталіним".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.