Сотні поляків за допомогою шахрайської схеми отримували лікування коштом Литви

Вівторок, 30 жовтня 2018, 16:43

Служба розслідувань фінансових злочинів Литви викрила міжнародну шахрайську схему, згідно з якою понад 1,2 тисячі громадян Польщі фіктивно працевлаштувались у литовській компанії з метою одержання безкоштовного лікування.

Про це повідомляє портал Delfi.

Так, понад 1,2 тисячі громадян Польщі, імовірно, фіктивно працевлаштувались в одній вільнюській компанії для того, щоб, не сплачуючи внесків на охорону здоров'я, лікуватися в Польщі – за надані їм послуги повинна була розплачуватися державна лікарняна каса Литви з коштів Фонду обов'язкового страхування.

Служба розслідувань фінансових злочинів Литви наразі завершила досудове розслідування спроби обманним шляхом лікуватися за кошти Литовської державної лікарняної каси на суму в 200 тис. євро.

До виявлення шахрайства 120 тис. євро було перераховано лікарняній касі Польщі, однак служба запобігла перерахуванню ще 80 тисяч євро.

Згідно з даними служби, в рамках розслідування з'ясувалося, що громадяни Польщі у Вільнюсі створювали робочі місця по інтернету. На сторінці інтернет сайту публікувалася інформація про пошук працівників, які бажають працевлаштуватися. "У договорах була передбачена можливість роботи по інтернету, віддалено, а також з можливістю нечастих приїздів до Вільнюса", - розповіли у відомстві.

Фіктивно працевлаштовані в Литві громадяни займалися в Польщі індивідуальною підприємницькою діяльністю, тому їм довелося б самостійно платити соціальні податки і внески в фонд страхування здоров'я. Однак, з урахуванням правових актів ЄС, громадянам, працевлаштованим в Литві, гарантуються виплати по хворобі та материнстві, тому при проходженні лікування в Польщі за надані послуги платив литовський Фонд обов'язкового страхування здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: