Проросійська партія перемагає на виборах у Латвії, але отримує менше за прогнози

Субота, 6 жовтня 2018, 21:52

Результати опитування виборців на виході з виборчих дільниць у Латвії свідчать про імовірну перемогу ключової проросійської партії країни – "Злагода" ("Согласие").

Про це свідчать результати репрезентативного опитування, спільно проведеного Латвійським радіо, Латвійським телебачення та національною інформагенцією LETA спільно із ризьким університетом Страдініса.

Альтернативний екзіт-пол, проведене порталом Delfi спільно із Латвійським університетом, дає "Злагоді" нижчі результати та 4 місце, однак автори цього опитування визнають, що їх дані можуть бути помилковими через відмову російськомовних виборців відповідати на запитання, поставлені латиською мовою.

Обидва екзіт-поли свідчать, що до Сейму проходять 7 партій.

За даними основного опитування, лідирує "Злагода" на чолі з мером Риги Нілом Ушаковим отримує 19.4% голосів. На другому місці партія "Для розвитку/За!" , 13.4%. Третє – "Національне об’єднання", 12.6%, четверта Консервативна партія із 12,4%. На п'ятому місці – популістична партія KPV ("Кому належить держава") із показником 11,5%.

Політсила нинішнього прем’єра "Партія зелених та селян", отримала провальний результат 9,7% та шосте місце, хоча їй прогнозували 2-3 місце. Остання партія, яка швидше за все потрапить до Сейму – права "Нова єдність" із 6,9%. Всі інші – не долають 5% прохідний бар’єр.

Необхідно зауважити, що результати очікуваного переможця виборів, партії "Злагода", дещо нижчі за очікування її лідерів. За опитуваннями прогнозувалося, що її відрив від наступних учасників буде вагомішими.

Ще одна, радикальніша проросійська партія "Союз росіян Латвії" не потрапляє до парламенту.

Варто зауважити, що на цих виборах зафіксована доволі низька явка, 53.99%. Чотири роки тому на дільниці прийшли 58.85% виборців. Найнижча явка (43%) у Латгалії, де підтримка проросійських сил є особливо високою; невисокою була також активність виборців у Ризі, другому проросійському регіоні країни.

Детальніше про передвиборчу боротьбу читайте в репортажі "ЄвроПравди" з Латвії: "Перед загрозою російського реваншу: чому вибори в Латвії можуть стати особливими".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.