"Шатдаун" при Трампі став найдовшим в історії США

Субота, 12 січня 2019, 10:46

Часткове призупинення роботи американського уряду стало найдовшим в історії країни та обійшло попередній рекорд, встановлений при президентові Біллі Клінтоні в 1995-1996 роках.

У суботу почався 22-ий день нинішнього "шатдауна" (так називають призупинення роботи органів влади у США), повідомляє BBC. При Клінтоні бюджетна криза тривала 21 день.

Президент Дональд Трамп відмовляється схвалити бюджет, якщо той не включатиме кошти на будівництво стіни на мексиканському кордоні. Для цього Білий дім вимагає 5,7 млрд доларів, на що демократи категорично не погоджуються.

Близько чверті працівників федерального уряду не працюють, поки бюджет не буде погоджено. 800 тисяч співробітників не отримують зарплату. У п'ятницю держслужбовці - у тому числі охоронці тюрем, співробітники аеропортів та агенти ФБР - не отримали свою першу в цьому році зарплату.

Тим часом президент Трамп заспокоїв спекуляції щодо того, що він збирається оголосити надзвичайний стан, аби обійти Конгрес і отримати необхідні гроші. Будівництво стіни на кордоні з Мексикою було однією із його ключових передвиборчих обіцянок. Трамп сказав, що надзвичайний стан міг би бути "легким виходом", проте він воліє, щоб цю проблему вирішив Конгрес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.