ЗМІ: німецькі фірми сприйняли як погрозу листа посла США щодо "Північного потоку-2"

Понеділок, 14 січня 2019, 16:00

Німецький хімічний гігант BASF та енергетичний концерн Uniper, які є партнерами російського газового монополіста у проекті газопроводу "Північний потік-2", звернулися до Міністерства закордонних справ у зв'язку з листом, отриманим від посла США у Берліні Річарда Гренелла.

Про це пише Handelsblatt з посиланням на джерела.

13 січня стало відомо, що посол США в Німеччині розіслав низці німецьких компаній, що беруть участь у "Північному потоці-2", листи електронною поштою, в яких пригрозив їм санкціями.

"Хоча BASF і Uniper не зробили жодного публічного коментаря, джерела в компаніях стверджують, що листи сприйняли як погрози. Компанії звернулися за захистом до німецького міністерства закордонних справ, і там порадили не відповідати. Саме міністерство не зробило офіційної заяви про листи", - йдеться у матеріалі.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас раніше відреагував  на погрози США, заявивши, що "питання європейської енергетичної політики мають вирішуватися в Європі, а не в США".

У посольстві США відповіли, що Європейський парламент у грудні прийняв резолюцію, що закликає до скасування "Північного потоку-2".

Німеччина наполягає, що її вихід з проекту не призведе до його зупинки, але послабить спроможність Берліна наполягати на продовженні транзиту газу через Україну. Німецьке керівництво називає проект суто економічним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.