Вихід з "Північного потоку-2" зменшить спроможність Німеччини допомагати Україні - Маас

Понеділок, 3 грудня 2018, 12:27

Вихід Німеччини з проекту газопроводу "Північний потік-2" не призведе до зупинки цього російського проекту, але послабить спроможність Берліна наполягати на продовженні транзиту газу через Україну.

Про це заявив в понеділок міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, пише Reuters.

Деякі німецькі консерватори закликали переглянути проект після того, як Росія захопила три українські кораблі та їхні екіпажі біля берегів Криму.

Маас заявив, що Росія буде наполягати на будівництві трубопроводу, навіть якщо німецькі фірми вийдуть з проекту. "Він усе одно буде побудований, але ніхто не буде пропагувати альтернативу транзиту газу через Україну. Саме тому ми вважаємо важливим залишатися втягнутими політично", - сказав він.

Німеччина називає "Північний потік-2" суто економічним проектом, однак США, Україна та низка країн Східної Європи, а також Данія, виступають проти нього, вважаючи, що це геополітичний проект Росії - постачати газ на Захід напряму в обхід України та інших держав у Східній Європі.

Країни, які виступають проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", заявили, що дебати щодо цього проекту можуть стати ще більш складними з огляду на нове джерело напруження в Азовському морі.

США також закликають ЄС перевірити, наскільки суворо виконуються санкції проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.