13 країн ЄС підтримали пропозицію Румунії щодо "Північного потоку-2" - ЗМІ

Середа, 16 січня 2019, 10:40

Румунія, почавши 1 січня шестимісячне головування в Раді ЄС, вирішила пришвидшити роботу в напрямку зміни законодавства, яка б ускладнила будівництво російського газопроводу "Північний потік-2". Пропозицію Бухареста, за неофіційною інформацією, підтримало 13 країн ЄС.

Про це пише Polskie Radio з посиланням на дипломатичні джерела.

15 січня поправки до газової директиви обговорювали в Брюсселі експерти 28 країн. Досі такі дії блокували дві країни, що попередньо очолювали Раду Європейського Союзу – Австрія та Болгарія, йдеться у матеріалі.

Варшава підтримала румунську пропозицію, яка полягає у запровадженні зобов'язання погоджувати створення нових газопроводів, що з’єднують країни Євросоюзу, з іншими державами-членами. Всі газові маршрути, також імпортні та їхні морські частини на території ЄС, мають підлягати суворим євросоюзним правилам. Також пропонується норма: якщо країна-учасниця ЄС хоче укласти контракт з країною, яка не належить до ЄС, спочатку свою згоду на це повинна дати Європейська комісія.

Брюссель перевірятиме, чи трубопровід відповідає законодавству ЄС, чи немає ризику негативного впливу на внутрішній газовий ринок та чи це не позначиться негативно на безпеці постачання або конкуренції.

"13 країн підтримали текст, визнали, що це правильний напрямок і висловилися за прискорення роботи", - сказав один з дипломатів ЄС.

"З іншого боку, є противники будь-яких змін у нормативних актах. Це Німеччина, Австрія, Нідерланди, Бельгія та Болгарія, які були офіційно підтримані Угорщиною, Чехією та Словенією", - сказано в повідомленні.

8 країн, зокрема Польща, сказали, що настав час для обговорення змін у газовій директиві на рівні послів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: