У Бундестазі обурені тиском посла США через "Північний потік-2"

Понеділок, 14 січня 2019, 08:43

Депутати Бундестагу розкритикували спробу тиску посла США у Німеччині Річарда Гренелла на німецькі компанії, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік - 2".

Про це повідомляє DW.

"Це неприйнятне одностороннє загострення тону в трансатлантичних відносинах", - заявив, зокрема, зовнішньополітичний експерт фракції блоку партій ХДС/ХСС Юрген Хардт.

Він закликав уряд ФРН висловити протест проти таких дій Гренелла. У той же час Хардт визнав, що питання енергетичної безпеки ЄС та його партнерів "потребує обговорення, навіть незалежно від "Північного потоку - 2". "Але ці дебати будуть вестися без тиску ззовні", - зазначив депутат.

Заступник голови Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ральф Штегнер відреагував на повідомлення про дії посла США в своєму профілі в Twitter: "Чи відомо містерові Гренеллу, що час верховних комісарів (вищі представники країн-переможниць у Другій світовій війні в Західній Німеччині в період окупації. - ред.) у Німеччині минув?"

У свою чергу, заступник голови фракції Лівої партії в бундестазі Фабіо Де Мазі закликав викликати Річарда Гренелла в МЗС Німеччини. "Американському послу, очевидно, здалося, що він намісник імператора з Вашингтона в ФРН", - обурився депутат. На його думку, "екстериторіальні санкції" проти німецьких компаній суперечать міжнародному праву.

13 січня стало відомо, що посол США в Берліні розіслав низці німецьких компаній, зайнятих у проекті газопроводу "Північного потоку - 2", по електронній пошті листи, в яких пригрозив їм санкціями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.