В Україні можливий "польський сценарій" - посол США

Понеділок, 28 січня 2019, 18:01

В Україні можливий "польський сценарій" у разі запровадження всебічних економічних реформ та утвердження верховенства права.

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович в Українській академії лідерства, повідомляє прес-служба посольства.

"1992 року Україна мала вищий валовий внутрішній продукт на душу населення, ніж Польща, але сьогодні в реальному вираженні він у поляків утричі більший, ніж в українців. Головна відмінність полягає в тому, що Польща здійснила всебічні економічні реформи й успішно втілює в життя свої закони і правила", - заявила вона.

"Попри проблеми, з якими стикається Україна, я переконана, що польський сценарій можливий і тут – і якщо результатом цих виборів буде прискорення реформ, реальне поліпшення настане раніше, а не пізніше", - додала посол.

За її словами, Україні досі бракує вільної та прозорої ринкової економіки, "керованої законами і правилами, які забезпечують можливості економічного розвитку для всіх, а не для жменьки представників еліти".

Йованович переконана: зі своїми природними ресурсами та людським ресурсом економіка України "повинна процвітати і на своєму шляху наздоганяти решту Європи".

"Стара олігархічна система все ще чіпляється за життя, а корупція – це її життєва підтримка. Тоді як жменька олігархів збагачується, багато українських сімей змушені виживати. Абсолютно зрозуміло, що країни, які серйозно здійснюють реформи, можуть досягати такого економічного підйому, який покращує щоденне життя всіх громадян. Економічні реформи, підтримані Сполученими Штатами й такими організаціями, як Світовий банк та Міжнародний валютний фонд, сприяли різкому зниженню бідності в усьому світі", - додала дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.