ЄС створив механізм, щоб обійти санкції США проти Ірану, але запуск затримується

Вівторок, 29 січня 2019, 10:33

Механізм платежів, який за задумом ЄС врятує ядерну угоду з Іраном в обхід санкцій США, готовий, але його запуск стримують розбіжності між європейськими країнами.

Про це повідомляє Euractiv.

Німеччина, Франція і Велика Британія, європейські країни, які підписали в 2015 році угоду, що обмежила ядерні амбіції Тегерана в обмін на послаблення санкцій, підготували спеціальний механізм, який допоможе європейським компаніям вести справи з Іраном.

Для цього буде створена юридична особа, яка буде базуватися у Франції, матиме німецьке управління і фінанси від всіх трьох країн. Вона дозволить Ірану отримувати платежі, незважаючи на те, що Вашингтон знову вводить санкції після виходу з угоди.

"Вона буде зареєстрована, але ще не зареєстрована. Я б сказав, що ми знаходимося безпосередньо перед точкою реалізації нашого плану", - заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас на зустрічі в Брюсселі, організованій урядом Бельгії.

Незважаючи на те, що механізм розроблений трьома урядами, ЄС хоче запустити його разом з офіційною заявою щодо Ірану, схваленою усіма 28 державами-членами.

Дипломати на умовах анонімності кажуть, що Італія та Іспанія досі блокували прийняття заяви, а це означає, що, можливо, доведеться почекати до наступної офіційної зустрічі міністрів ЄС 12 лютого.

Не ясно, чи будуть Німеччина, Франція і Британія чекати консенсусу щодо заяви або ж запустять механізм без неї.

Як відомо, на початку травня Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Пізніше Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.

Інші країни-підписанти угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти чинні домовленості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.