США зміцнюватимуть армію Польщі в обмін на підтримку у протистоянні з Іраном і Китаєм – ЗМІ

Вівторок, 12 лютого 2019, 10:52

США хочуть зміцнення всіх родів польських військ в обмін на підтримку Варшави у конфлікті на Близькому Сході та у протистоянні з Китаєм.

Про це повідомляє Rzeczpospolita з посиланням на дипломатичні джерела.

Як зазначається, Вашингтон хоче зміцнювати на ротаційній і частково постійній основі всі роди військ Польщі, включаючи спеціальні підрозділи в Кракові, військово-морський флот у Гдині, авіацію в Ласку і Мірославці, а також підрозділи в Жагані або Ожиші.

"Проте ціною цього має стати не тільки підтримка нашої країни проти все більш агресивної Росії, що не є проблемою для Польщі, але і на Близькому Сході і в конфронтації США з Китаєм" - повідомляє видання.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху оголосив у неділю, що зустрінеться з Майком Пенсом, Майком Помпео і Джаредом Кушнером у Варшаві, щоб обговорити шляхи стримування Ірану в Сирії та на Близькому Сході.

Хоча заступник міністра закордонних справ Мачей Лянг вилетів 22 січня в Тегеран, щоб запобігти відкритому конфлікту з Іраном, Польща спільно з іншими країнами ЄС не виступає за зрив атомної угоди з іранцями. Проте після заяви ізраїльського прем'єр-міністра Варшавська конференція, безумовно, буде розглядатися як спрямована проти Ірану.

Польща передусім очікує, що організація близькосхідної конференції у Варшаві схилить американців до істотного зміцнення війської присутності над Віслою, зазначає газета.

"Ситуація дуже динамічна. Американці в цей момент суттєво змінюють свою пропозицію. Йдеться про те, що ні у кого не виникало сумнівів, що США безумовно беруть участь у захисті Польщі" - зазначило одне з джерел.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.