Франція закликає Німеччину спростити правила експорту озброєнь

Неділя, 24 лютого 2019, 12:24

Німеччина повинна послабити свої суворі правила щодо експорту озброєнь для країн, що не входять до Європейського Союзу, для зміцнення оборонної промисловості.

Про це заявив міністр економіки Франції Бруно Ле Мер, повідомляє Reuters.

Франція поскаржилася на те, що спільні проекти з виробництва озброєнь зупиняються через відмову Берліна видавати ліцензію на майбутній експорт озброєнь Саудівській Аравії, яка є основним покупцем.

У листопаді Німеччина заявила, що відмовиться від майбутніх ліцензій на експорт озброєнь Ер-Ріаду через вбивство саудівського журналіста Джамала Хашоггі. Вона офіційно не заборонила раніше схвалені угоди, але закликала промисловість утримуватися від таких поставок на даний момент.

"Марно виробляти зброю через поліпшення співпраці між Францією та Німеччиною, якщо ми не в змозі експортувати її", - сказав Ле Мер.

"Якщо ви хочете бути конкурентоспроможними та ефективними, ми повинні мати можливість експортувати до країн за межами Європи", - додав міністр.

Німеччина та Франція працюють над спільною пропозицією щодо експорту озброєнь неєвропейським країнам.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила в січні, що ЄС має поглибити співробітництво в галузі оборони і, зокрема, в розробці систем озброєння, попереджаючи німців, що може знадобитися компроміс у правилах експорту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.