Грибаускайте заявила про необхідність добиватися закриття АЕС в Білорусі

Четвер, 28 лютого 2019, 13:13

Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що Литві необхідно домагатися закриття АЕС, що будується у Білорусі.

Про це повідомляє портал Delfi.

"Міжнародні організації підтвердили, що майданчик для БелАЕС обраний небезпечний, а сама атомна станція являє загрозу. Тому необхідно домагатися закриття БелАЕС. Досвід Австрії показав, що це можливо, якщо вистачає політичної волі", - сказала Грибаускайте.

Так президент відреагувала на висловлювання прем'єр-міністра Саулюса Скверняліса про те, що у нього є для Мінська пропозиція про "раціональне вирішення".

Прем'єр не деталізує свою пропозицію, але каже, що Мінську не буде запропоновано закрити АЕС. "Що ми можемо зараз зробити? У нас є план-" хуліган ". Я запропоную білорусам рішення. Раціональне. Не таке, що говорить:" Закрийте ", - заявив він.

Сейм Литви в червні 2017 року законодавчо закріпив, що білоруська АЕС є небезпечною і становить загрозу для національної безпеки, навколишнього середовища і здоров'я людей. Мета цього закону - обґрунтувати обмеження імпорту електроенергії. Уряд згодом затвердив план, як блокувати імпорт електроенергії, яка вироблятиметься на білоруській АЕС.

Литва вважає, що будівництво АЕС за 50 км від Вільнюса ведеться з порушеннями вимог безпеки, без дотримання міжнародних стандартів, тим часом Мінськ всі ці звинувачення відхиляє.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.