ЗМІ: прем'єра Чехії оштрафували на 200 тис. крон через конфлікт інтересів

Середа, 6 лютого 2019, 12:40

Прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша оштрафували на 200 тисяч чеських крон (близько $8850) за звинуваченням у конфлікті інтересів. 

Таке рішення ухвалила місцева влада міста Черношице, пише газета Právo.

Згідно з рішенням, мільярдер Бабіш досі контролює деякі ЗМІ через холдинг Agrofert chemicals, незважаючи на те, що задля дотримання закону він офіційно передав право власності трастовим фондам. Адвокати прем'єра подали апеляцію.

У вересні минулого року Transparency International і партія "Пірати" попросили Європейську комісію дати відповідь, чи має Agrofert право отримувати мільярдні сільськогосподарські субсидії ЄС, якщо Бабіш все ще контролює групу.

Вони також надіслали скаргу в ратушу Черношице під Прагою, де розміщена резиденція Бабіша.

Єврокомісія призупинила виплату субсидій Agrofert і надіслала аудиторів для перевірки діяльності Бабіша. Очікується, що остаточний вердикт ЄС оприлюднить до квітня.

У разі визнання конфлікту інтересів субсидійні кошти можуть бути піддані фінансовому коректуванню, що означає їх повернення. Бабіш категорично заперечував будь-яку причетність до діяльності Agrofert під час його прем'єрства. Йдеться про 82 млн євро, виплачених Agrofert в 2017 році, але підсумкова сума може бути набагато вищою. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.