Єврокомісія вирішує, чи порушує прем’єр Чехії норми про конфлікт інтересів

Вівторок, 5 лютого 2019, 13:19

Прем'єр-міністр Чехії і мільярдер Андрій Бабіш незабаром може стати першим європейським політиком, якого визнають винним у порушенні правил блоку про конфлікт інтересів.

Про це повідомляє видання Euractiv.

Бабіша – другу найбагатшу людину Чехії – підозрюють у тому, що він досі володіє великою групою Agrofert chemicals, незважаючи на те, що для дотримання закону він офіційно передав право власності на неї трастовим фондам.

Окремі процедури, ініційовані антикорупційною організацією Transparency International і опозиційною "Піратської партією", демонструють, що у Бабіша є всі підстави для занепокоєння.

У вересні минулого року Transparency International і "Пірати" попросили Європейську комісію дати відповідь, чи має Agrofert право отримувати мільярдні сільськогосподарські субсидії ЄС, якщо Бабіш все ще контролює групу.

Вони також направили скаргу в ратушу Черношице під Прагою, де розміщена резиденція Бабіша, зазначаючи, що, будучи власником ЗМІ, він порушив чеський закон про конфлікт інтересів.

У документах юристів ЄС, які просочились у ЗМІ, стверджується, що подвійна роль Бабіша як прем’єр-міністра і фінансового магната кваліфікується як конфлікт інтересів, оскільки державні чиновники не повинні приймати рішення про виплати ЄС компаніям, які вони контролюють.

Єврокомісія призупинили виплату субсидій Agrofert і направила аудиторів для перевірки діяльності Бабіша. Очікується, що остаточний вердикт ЄС оприлюднить до квітня.

Комісія також вивчає субсидії, які Agrofert отримував з 2014 року, коли Бабіш став міністром фінансів в попередньому коаліційному уряді, очолюваному соціал-демократами.

Бабіш категорично заперечував будь-яку причетність до діяльності Agrofert під час його прем'єрства.

У 2017 році компанія Agrofert отримала субсидій ЄС на суму 82 млн євро, повідомляють чеські ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.