Лише 6 європейських країн НАТО витрачають на оборону 2% ВВП - звіт

П'ятниця, 15 березня 2019, 12:50

2018 року лише 6 європейських країн НАТО, а також США, витратили на оборону 2% ВВП, як того вимагають домовленості всередині Північноатлантичного Альянсу.

Про це йдеться у щорічному звіті НАТО.

Відповідно до звіту, Альянс наблизився до цільового показника - європейські країни досягли позначки 1,51%, що є п'ятирічним максимумом.

Особливо різке зростання зафіксували в країнах Балтії, Польщі та Нідерландах. В Канаді рівень оборонних витрат скоротився. Німеччина торік інвестувала в оборону близько 1,5 мільярдa євро, але у відсотковому відношенні до ВВП витрати залишилися на колишньому рівні, 1,23%.

Оборонні витрати в Болгарії, країнах Балтії та Нідерландах торік збільшилися на 20% порівняно з 2017 роком, але цільового показника на цей момент досягли лише шість країн: Естонія, Греція, Польща, Латвія, Литва і Велика Британія.

Рига і Вільнюс досягли позначки лише минулого року. Також близька до цілі Румунія. У Канаді ж витрати в минулому році скоротилися майже на 11%.

Згідно зі звітом, 2018 року країни НАТО витратили на оборону в цілому близько трильйона доларів, і майже 70% з цієї суми припадають на частку США.

У звіті генсека НАТО підтвердило перспективу членства України в Альянсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.