НАТО оцінює ризики використання обладнання Huawei - генсек

Четвер, 14 березня 2019, 16:33

НАТО усвідомлює потенційні "наслідки для безпеки" при використанні китайської інфраструктури 5G і в даний час проводить оцінку пов'язаних з цим ризиків.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Euractiv.

Командувач силами НАТО в Європі американський генерал Кертіс Скапарротті в середу заявив, що Північноатлантичний альянс може перервати зв'язок зі своїми німецькими колегами, якщо вони вирішать співпрацювати з Huawei в розробці 5G.

Столтенберг сьогодні уточнив, що союзники "проводять тісні консультації з цього питання, в тому числі щодо аспектів безпеки інвестицій в мережі 5G".

"Союзники по НАТО висловили свою стурбованість з приводу Huawei і своєї ролі в забезпеченні інфраструктури 5G. НАТО дуже серйозно ставиться до цих проблем ", - сказав він.

"Зараз ми оцінюємо проблему і з'ясовуємо, як НАТО найкращим чином може вирішити проблеми з точки зору інвестицій в інфраструктуру 5G", - додав генсек.

Однак Столтенберг заявив, що "не спекулювати щодо потенційних результатів оцінок", і підкреслив, що НАТО активізувало свої зусилля, коли мова заходить про кіберзахисту і кібербезпеки.

Як відомо, США обмежили обмін даними з Австрією через проросійську позицію урядової партії. Уряд Німеччини нині обдумує можливість виключення Huawei з тендеру про створення мереж 5G. 

Канцлер Ангела Меркель заявила, що Німеччині потрібні гарантії того, що Huawei не буде передавати дані китайському уряду до того, як постачальник телекомунікаційного обладнання зможе брати участь у створенні німецької мережі 5G.

Низка держав, зокрема США, Канада, Австралія, Японія та Чехія наклали значні обмеження на Huawei і ZTE (Норвегія і Польща також розглядають подібні кроки) через побоювання, що використання продукції компаній зробить їхні мережі вразливими для проникнення та шпигунства ззовні.

Техніка Huawei нібито має "чорні двері", які дають китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв, хоча Пекін це заперечує. У Єврокомісії переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.