Іспанія в червні ексгумує останки Франко

П'ятниця, 15 березня 2019, 15:09

Іспанія ексгумує останки диктатора Франциско Франко з мавзолею "Долина полеглих", і 10 червня їх перепоховають в іншому місці за межами Мадрида. 

Про це заявила у п'ятницю віце-прем'єр-міністр Кармен Кальво, пише Reuters.

"Кабінет міністрів завершив процедуру щодо ексгумації залишків диктатора і їх перепоховання у державному пантеоні Mingorrubio El Pardo 10 червня", - сказала вона на прес-конференції після засідання уряду в п'ятницю.

Уряд Педро Санчеса вирішив перенести останки диктатора Франсиско Франко з фінансованого державою мавзолею у монументальному комплексі "Долина полеглих" минулого року. Причина – уряд вважає, що меморіал має бути місцем пам'яті про громадянську війну, а не прославляти диктатуру.

У вересні рішення перенести останки Франко схвалив іспанський парламент. Кілька нащадків Франко висловили свій "твердий і одностайний" опір ексгумації. Тисячі ультраправих протестували проти виносу останків Франко з мавзолею.

У листопаді в Іспанії арештували снайпера, що хотів вбити прем’єра за ексгумацію Франко.

Мавзолей, відкритий самим Франко в 1959 році, розташований в католицькій базиліці на схилі пагорба, де також похований засновник іспанської фашистської партії "Фаланга" Хосе Антоніо Прімо де Рівера. Довгий час "Долина полеглих" була місцем паломництва ультраправих груп в Іспанії.

Загальнодержавний закон про "історичну пам'ять", прийнятий в Іспанії в 2007 році, вимагає поступової заміни символів, пов'язаних з жорстоким правлінням Франко.

У громадянській війні в Іспанії загинули 500 тисяч комбатантів і цивільних осіб. Під час правління Франко в 1939-1975 роках десятки тисяч його опонентів були вбиті або ув'язнені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.