МЗС Чехії виступило з твердою позицією щодо невизнання анексії Криму

Неділя, 17 березня 2019, 12:15

До 5-річчя незаконної анексії Криму Росією у МЗС Чехії виступили з твердою позицією щодо невизнання окупації українського півострова.

Про це йдеться у заяві чеських дипломатів, оприлюдненій на сайті відомства.

"П'ять років тому, анексувавши Крим, Росія здійснила кричуще порушення міжнародного права. Чеська Республіка, а також Європейський Союз і переважна більшість країн, продовжують вважати Кримський півострів частиною України" ,- йдеться у заяві.

Дипломати підкреслюють: Чехія, яка також пережила військову окупацію частини своєї території сильною сусідньою державою, залишається твердою в своїй прихильності проведенню політики невизнання анексії Криму.

"Триваюча мілітаризація Кримського півострова, а також порушення безперешкодного і вільного плавання через Керченську протоку та  в Азовському морі є ще одним кричущим порушенням міжнародного права. Більш того, це створює загрозу стабільності і безпеки в Європі", - відзначили в чеському МЗС.

Після окупації Криму Російською Федерацією основні права людини і громадянські права кримських татар, а також інших етнічних і релігійних громад, були порушені, підкреслили дипломати.

Чехія закликає Росію забезпечити дотримання міжнародних стандартів в галузі прав людини на півострові, а також негайно звільнити Олега Сенцова та інших незаконно затриманих громадян України, включно з членами екіпажу, захоплених під час нападу на українські судна в листопаді 2018 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.