ЄС підтвердив політику невизнання окупації Криму

Середа, 27 березня 2019, 08:09

Європейський Союз знову підтвердив політику невизнання незаконної анексії Росією Криму та закликав беззастережно звільнити українських моряків і всіх незаконно утримуваних в ув'язненні українців.

Про це йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, яку від її імені у вівторок у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту оголосив європейський комісар з питань Європейської політики сусідства Йоганнес Ган, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що ЄС підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. "Ми не визнаємо, і ніколи не будемо визнавати це порушення міжнародного права. Ми незмінні в нашій політиці невизнання", - заявив європейський комісар.

За його словами, погіршення ситуації в сфері безпеки в регіоні Чорного моря, викликане мілітаризацією Кримського півострова, "є постійним джерелом стурбованості".

"Невиправдане використання сили Росією в Керченській протоці в листопаді минулого року є ще одним наслідком незаконної анексії. ЄС очікує, що Росія без умов і без подальшого зволікання звільнить членів українських екіпажів і захоплені кораблі. Росія повинна гарантувати повагу права на доступ представниками консульства . Ми також очікуємо, що Росія надасть належне медичне лікування", - перерахував очікування ЄС Ган.

НАТО вимагає від РФ повернути контроль над Кримом Україні

Єврокомісар також нагадав про будівництво моста в Керченській протоці без узгодження з українською владою, щодо режиму перевірок кораблів, який привів до значних затримок сотень кораблів.

"Ми очікуємо, що Росія забезпечить вільний прохід усім кораблям через Керченську протоку відповідно до міжнародного права", - підкреслив він.

Ган також зазначив, що негативним наслідком незаконної анексії є й погіршення фундаментальних прав людини на півострові, зокрема, прав кримських татар.

Декларація ЄС до 5-річчя анексії Криму: тверда підтримка України і вимоги до Росії

"Ми також закликаємо звільнити багатьох інших, зокрема, Едему Бекірова, Олександра Кольченка, Миколу Семену, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку. Ми закликаємо до того, щоб були розслідувані всі випадки порушення прав людини, а представники організацій із захисту прав людини отримали доступ до півострова", - деталізував єврокомісар.

Ган також нагадав про те, що український громадянин Павло Гриб був засуджений до шести років ув'язнення волі. "Ми очікуємо, що він буде звільнений", - констатував він позицію ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.