Євросоюз знає про обшуки в Криму і закликає РФ припинити свавілля

Середа, 27 березня 2019, 13:56

Європейський Союз закликає Росію припинити свавільні обшуки у будинках кримських татар та гарантувати дотримання усіх основоположних прав на території незаконно анексованого півострова.

Про це на брифінгу в Брюсселі заявила речниця зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич, коментуючи обшуки в Криму у середу, повідомляє "Європейська правда".

"Нам відомо про обшуки будинків, які російська влада провела минулої ночі у незаконно анексованому Криму, та про затримання, які послідували за ними", - зазначила речниця ЄС.

У цьому контексті вона нагадала про декларацію глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні щодо 5-ої річниці незаконної анексії Кримського півострова, оприлюдненій від імені всіх членів Євросоюзу.

"У декларації особливу увагу приділено ситуації з правами людини у Криму.  У декларації чітко сказано, що ситуація істотно погіршилася, а жителі півострова зіштовхуються із систематичними обмеженнями основних свобод, таких як свобода слова, релігії, віри та права на мирні зібрання.

Україна просить Раду Європи захистити кримських татар від обшуків ФСБ

Зокрема, права кримських татар були серйозно порушені шляхом закриття кримськотатарських видань та заборони Меджлісу, а також переслідування їхніх лідерів та членів громади", - заявила Косьянчич.

Вона відзначила, що ЄС закликає Росію припинити свавільні обшуки у Криму.

Україна звернулась до ЄС з приводу облави ФСБ на кримських татар

"Як заявляють і ООН, і Євросоюз, Російська Федерація повинна припинити свавільні обшуки приватної власності, яка належить кримським татарам, та вжити усіх необхідних заходів, щоб гарантувати дотримання свободи слова, мирних зібрань та релігійних свобод, вони повинні вільно висловлюватися усіма у Криму без жодних дискримінацій на будь-якому грунті", з резюмувала речниця.

Посол України в ЄС також звернувся до європейських партнерів у зв’язку з обшуками у кримськотатарських активістів.

Нагадаємо, у середу в анексованому Криму російські силовики провели обшуки у домівках кримськотатарських активістів. Зокрема, повідомлялось про 25 обшуків.

За твердженням російської ФСБ, обшукували "місця проживання прихильників забороненої в Росії міжнародної терористичної організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі".

Пізніше у прес-службі ФСБ повідомили про затримання 20 кримських татар за підсумками обшуків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.