Литва відкликала для консультацій свого посла у Москві

П'ятниця, 12 квітня 2019, 11:58

МЗС Литви повідомило, що посол в Росії Ремігіюс Мотузас буде відкликаний для консультацій в Литву, тому що стає вразливим.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

Таке рішення в МЗС Лити прийняли з двох причин – опитування посла в досудовому розслідуванні про видачу віз та погрози на адресу посла через справу 13 січня, в рамках якої десятки росіян отримали вироки за воєнні злочини.

"Опитаний у справі про непрозору видачу віз як спеціальний свідок посол Литви в Росії Мотузас стає вразливим і кидає тінь на дипломатичну службу", - сказала президент Литви Даля Грибаускайте.

"Посол відкликається для консультацій через вразливість, обумовлену погрозами, які отримало посольство, співробітники посольства та посол після вироку у справі 13 січня", - сказала прес-аташе міністра закордонних справ Раса Якілайтене.

Міністр Лінас Лінкявічюс сказав, що присвоєний послу статус спеціального свідка робить його ще більш вразливим.

"Оскільки йде розслідування, є цей статус спеціального свідка, і оскільки це пов'язано з Росією в певному сенсі, то посол може бути вразливий. Можливо, йому деякий час краще не їхати в цю країну", - сказав міністр.

Нагадаємо, 27 березня литовський суд визнав винними 67 громадян РФ, Білорусі та України у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Судове рішення винесено у справі про події 13 січня 1991 року в столиці Литви. Зокрема заочно до 10 років позбавлення засудили колишнього міністра оборони СРСР Дмитрія Язова. Язова звинувачували у тому, що наприкінці 1990 року він створив організовану групу з 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви до складу СРСР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.