Клімкін щодо закону про мову: Угорщина свідомо вибрала лінію на конфронтацію

П'ятниця, 26 квітня 2019, 13:43

Угорщина, критикуючи український закон про мову, навмисно загострює відносини між двома країнами.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я вважаю, що наші угорські партнери свідомо вибрали лінію на конфронтацію. Я говоритиму про це з Петером Сійярто (глава МЗС Угорщини. - Ред.) в Брюсселі за два тижні на міністерському засіданні щодо "Східного партнерства". Цей закон важливий, але його потрібно розуміти в сенсі підтримки української мови, але ні в якому разі не в сенсі обмеження чиїхось прав", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що всі подальші кроки щодо виконання закону визначатиме уряд. "І саме зараз має початися публічна і дуже відкрита робота стосовно того, як має бути реалізований закон", - сказав міністр.

Клімкін також зазначив, що в Україні надалі необхідно ухвалити окремий закон про мови національних меншин.

"Ми маємо допомагати нашим громадянам. Ми не хочемо, щоб угорці чи румуни стали менше угорцями чи румунами. Вони належать до нашої політичної нації, вони повинні мати право отримати освіту своїми мовами, але при цьому вони повинні мати змогу отримати реальний шанс вивчити українську мову", - додав міністр.

Як відомо, напередодні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав неприйнятним ухвалений Верховною радою закон про мову.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" також змінює закон "Про освіту", виконуючи одну з двох рекомендацій Венеціанської комісії щодо мови освіти, подовжуючи перехідний період для шкіл і класів з навчанням на мовах національних меншин відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Як відомо, Угорщина також незадоволена ухваленим законом про освіту і звинуватила Україну в недотриманні прав меншин та оголосила про блокаду європейських та євроатлантичних прагнень України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.