Паспортний указ Путіна націлений на дестабілізацію України - євродепутати

П'ятниця, 26 квітня 2019, 16:32

Рішення президента РФ Владіміра Путіна спростити процедуру видачі російських паспортів мешканцям окремих районів Донецької та Луганської областей свідчить про спробу дестабілізувати ситуацію в Україні. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в оприлюдненій 26 квітня спільній заяві постійного доповідача Європарламенту з питань України Міхаеля Галера, євродепутатки Ребекки Гармс та голови Комітету асоціації Україна-ЄС від Європарламенту Даріуша Росаті.

"Російський указ є неприйнятним і ще раз демонструє відсутність у російської влади поваги до суверенітету України і міжнародного права. Це також демонструє незмінні наміри Росії з дестабілізації України, і сталося лише через три дні після того, як українські громадяни обрали нового президента на конкурентних виборах", - заявили у Європарламенті.

Також євродепутати зазначили, що цим указом РФ поглиблює напруження, продовжуючи практику видачі паспортів у країнах "Східного партнерства", на територіях, які не перебувають під контролем національних урядів, і де тривають затяжні конфлікти.

"Зрозуміло, що указ ще більше послаблює очікування міжнародної спільноти на виконання Мінських угод у повному обсязі", - сказано в заяві. 

"Цей новий російський указ свідчить про абсолютно протилежну поведінку", - наголосили депутати ЄП.

Вони зазначили, що підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України і просять Росію виконати її зобов'язання за "Мінськом".

Раніше Німеччина та Франція, США, а також Євросоюз засудили крок Росії.

Міністерство закордонних справ України назвало "юридично нікчемним" указ президента РФ про спрощену видачу російських паспортів українцям в ОРДЛО та заявило, що це рішення має на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: