МЗС: "паспортним указом" Росія дестабілізує Україну після виборів

Середа, 24 квітня 2019, 18:02

Міністерство закордонних справ України назвало "юридично нікчемним" указ президента РФ Владіміра Путіна про спрощену видачу російських паспортів українцям в ОРДЛО та заявило, що це рішення має на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в оприлюдненій у середу заяві міністерства.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з указом президента Росії, який відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України.

Україна просить ЄС дати рішучу відповідь на видачу паспортів РФ жителям ОРДЛО

Вважаємо цей документ юридично нікчемним та таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства", - йдеться у заяві українського дипвідомства.

У МЗС наголошують – цей крок РФ спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких є Росія.

Клімкін про паспорти РФ в ОРДЛО: продовження агресії і втручання у внутрішні справи

Міністерство назвало дії Росії грубим втручанням у внутрішні справи України і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу.

"Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості у будь-якій деескалації", - наголосили у МЗС.

У міністерстві наголосили: незаконна паспортизація громадян України є визнанням з боку Кремля самого факту російської окупації територій у Донецькій та Луганській областях України.

"Це вчергове розвінчує ключову тезу російської пропаганди про "внутрішньоукраїнський конфлікт", - зазначили в МЗС.

Україна звернулася до Радбезу ООН через російські паспорти для жителів ОРДЛО

Міністерство стурбоване тим, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії.

"У цьому зв’язку, ми вимагаємо від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство закликаємо відреагувати посиленням політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора", - заявили в МЗС України.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Владімір Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.