Єврокомісія хоче газових переговорів з Україною і РФ до серпня

Вівторок, 9 квітня 2019, 14:57

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що хоче до літніх канікул у серпні провести тристоронні переговори з РФ і Україною щодо умов транзиту газу після 2019 року.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, передає "Європейська правда".

"Європейський комісар з енергетичного союзу Шефчович каже, що хоче нові тристоронні енергетичні переговори з Україною і РФ до літніх канікул у серпні", - написав він у своєму Twitter.

РФ і Угорщина домовилися про поставки газу на випадок зупинки транзиту через Україну

Нагадаємо, угода про транзит між Росією та Україною закінчиться наприкінці цього року, і ще не було підписано жодного нового контракту.

У січні Єврокомісія висунула пропозицію НАК "Нафтогаз України" та російському "Газпрому" щодо умов транзиту газу після 2019 року.

Шефчович нагадав, що під час останньої зустрічі сторони домовилися "спробувати зустрітися знову десь в середині травня".

"Але поки що, і я це розумію, особливо через виборчу кампанію в Україні, ми ще не отримали відповідь (щодо зустрічі). Але я можу вас запевнити, що ми будемо робити все можливе, щоб провести тристоронню зустріч до літа або до літніх канікул", - повідомив віце-президент ЄК, цитує "Інтерфакс-Україна".

Єврокомісар підкреслив, що "часу залишається мало".

"Всі ми повинні усвідомлювати, що зима вже на носі. Ми повинні вирішити ситуацію з поставками газу не тільки для наступної зими, але, як вам відомо, топ-пріоритет для Європейського Союзу - гарантувати безпеку довгострокового транзитного контракту через Україну, як мінімум, на наступні 10 років. Це наш пріоритет. Ми хочемо провести зустріч якомога швидше після президентських виборів в Україні", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.