Президент ПАРЄ просить депутатів відкрити шлях до повернення Росії до асамблеї

П'ятниця, 24 травня 2019, 13:55

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Ліліан Марі Паск‘є закликала депутатів асамблеї ухвалити на початку червня необхідні для повернення російської делегації зміни у регламент.

Як повідомляє "Європейська правда", про це вона заявила, виступаючи у п'ятницю на постійному комітеті ПАРЄ в Парижі.

Паск'є привітала рішення Комітету міністрів в Гельсінкі, в якому міністри наполягають, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї – тобто фактично підтримують повернення російської делегації до ПАРЄ.

В Росії не бачать перешкод для участі в червневій сесії ПАРЄ

Президент ПАРЄ закликала депутатів зробити подальші кроки, щоб ухвалена в Гельсінкі політична заява була втілена в життя.

"Асамблея все ще має приймати певні рішення, зокрема стосовно того, коли і за яких умов національні делегації можуть бути представлені в Асамблеї, в рамках можливого розгляду повноважень делегацій Боснії та Герцеговини та Російської Федерації протягом нашої червневої сесії", - заявила вона.

За чинним регламентом зараз існує технічна неможливість для росіян брати участь у червневій сесії ПАРЄ, оскільки російська сторона не подала список своєї делегації. За правилами ПАРЄ, списки подаються перед початком сесії в січні.

Росію не повернули в ПАРЄ, але ризик дуже великий - Ар’єв

Єдиний виняток допускається у разі проведення дострокових виборів у країні. Тоді склад делегації можна подавати протягом року через 6 місяців після виборів. Щоб росіяни могли взяти участь у червневій сесії, регламент необхідно змінити.

Засідання регламентного комітету ПАРЄ заплановане на 3 червня.

Також вона повідомила, що ПАРЄ і Комітет міністрів Ради Європи працюватимуть над "загальною процедурою реагування на ситуації, коли держава-учасниця не виконує свої статутні зобов'язання".

Паск’є також оголосила про проведення засідання Об'єднаного комітету, в якому візьмуть участь члени ПАРЄ і Комітет міністрів, з тим щоб посилити здатність організації реагувати на порушення державою-членом своїх статутних зобов'язань.

Нагадаємо, ще в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ.

Детальніше читайте у статті: "Дуже схоже на 1938 рік": як Берлін та Париж зробили крок до зняття санкцій з Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: