У МЗС очікують за 2-3 тижні рішення трибуналу ООН щодо полонених українських моряків

Середа, 8 травня 2019, 19:15

У Міністерстві закордонних справ України очікують за два-три тижні рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права за позовом України проти Росії щодо застосування тимчасових заходів, які полягають у звільненні й поверненні на батьківщину полонених Росією українських моряків. 

Про це на брифінгу сказала речник МЗС України Катерина Зеленко, передає "Європейська правда" з посиланням на УНІАН.

Вона нагадала, що 10 травня за європейським часом з 10:00 до 13:00 у місті Гамбург відбудуться відкриті усні слухання у справі щодо імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018 року.

"Під час слухань делегація України представить свою позицію щодо запиту про застосування тимчасових заходів, які були направлені до Міжнародного трибуналу з морського права 15 квітня цього року", - сказала Зеленко.

Вона зазначила, що від імені України як агент виступатиме заступник міністра з закордонних справ Олена Зеркаль, а також професори з міжнародного права та представники юридичної компанії Covington & Burling LLP.

Перевірка на суб'єктність: чим небезпечна нова німецька ініціатива щодо Донбасу

"Делегація звернеться до Міжнародного трибуналу з вимогою зобов'язати Російську Федерацію негайно звільнити наші військово-морські судна та їхні екіпажі, оскільки судна та військовослужбовці володіють імунітетом відповідно до Конвенції ООН з морського права, не можуть бути законно затриманими, утриманими та піддані суду з боку Російської Федерації", - заявила Зеленко.

"Хочу наголосити, той факт, що Російська Федерація відмовилася брати участь в усних слуханнях, абсолютно не впливає на легітимність процесу. Згідно з Конвенцією ООН з морського права, неучасть відповідача у справі ані означає зупинення судових процедур, ані звільнення відповідача від обов'язку виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права", - сказала Зеленко.

"Згідно з усталеною практикою, ми очікуємо на відповідне рішення Міжнародного трибуналу вже за два-три тижні", - додала вона.

Нагадаємо, 15 квітня Україна подала позов проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права і ініціює процедуру, яка може звільнити полонених українських моряків.

За словами Зеркаль, Москва кардинально змінила тон переговорів з Києвом під час консультацій у Гаазі 23 квітня в рамках позову України до Міжнародного трибуналу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.