Росія несподівано змінила тон переговорів з Україною у Гаазі – МЗС

Вівторок, 23 квітня 2019, 17:35

Москва кардинально змінила тон переговорів з Києвом під час консультацій у Гаазі в рамках позову України до Міжнародного трибуналу ООН щодо звільнення українських суден та полонених моряків.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

"Вразила кардинальна зміна тону розмови – перехід від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії. Невідомо, чи це зміна російської тактики, чи просте бажання затягнути процес консультацій", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Водночас Зеркаль зазначила, що така зміна тону не вплинула на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів. 

Вона повідомила також, що аргументи РФ лише підтвердили стартову позицію Києва, що йдеться саме про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет українським військовим кораблям та членам їхніх екіпажів.

За її словами, українська сторона розраховує на те, що скоро Міжнародний трибунал з морського права підтвердить вимоги Києва.

"Чи зможе Росія і далі тримати цивілізований тон розмови і довести це "конкретними справами", буде видно з документів, які ми отримаємо від РФ в рамках підготовки до слухань у Гамбурзі", - написала Зеркаль.

Нагадаємо, Україна подала позов проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права і ініціює процедуру, яка може звільнити полонених українських моряків.

Позов поданий в постійно діючий Міжнародний трибунал ООН з морського права, який розташований у Гамбурзі і діє в рамках згаданої конвенції ООН. Перше рішення буде винесено протягом місяця за терміновою процедурою.

Формально йдеться про два процеси. У більшому позові, для якого буде створений арбітраж, Україна вимагатиме від РФ фінансову компенсацію за арешт військових кораблів. А ще до початку арбітражного розгляду Україна проситиме трибунал ухвалити швидке рішення про тимчасові заходи.

Читайте також: "Суд про війну та мир: чого чекати від трибуналу ООН у справі про напад РФ на Азові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.