Глава МЗС Румунії підтримав проведення дострокових виборів у Молдові

Понеділок, 10 червня 2019, 17:38

Міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану заявив, що не бачить проблеми в проведенні дострокових виборів в Молдові 6 вересня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на News.ro.

Рішення щодо проведення дострокових парламентських виборів ухвалив Конституційний суд Молдови за поданням Павла Філіпа, в.о. прем'єра за версією Демократичної партії (не визнає зміну влади в Молдові).

Мелешкану розповів, що посол Румунії в Кишиневі був присутній на зустрічі президента Молдови Ігоря Додона з послами країн-членів ЄС і що він також сказав йому зустрітися з лідером Демпартії Владом Плахотнюком.

За словами міністра, зустріч послів з Додоном тривала близько 15 хвилин, і виступав лише молдовський президент.

Криза в Молдові: два уряди провели паралельні засідання

Мелешкану уточнив, що він сказав послу зустрітися з Плахотнюком, тому що необхідно почути всі сторони. Зустріч сьогодні відбудеться в другій половині дня.

"Я не вважаю проблемою проведення дострокових парламентських виборів 6 вересня", - сказав Мелешкану.

Пізніше він сказав, що це його особиста позиція, а не позиція Міністерства закордонних справ Румунії.

На питання про визнання уряду на чолі з Майєю Санду міністр відповів: "Немає інституту державного визнання, є визнання держави. Ми стурбовані тим, що існує вибухонебезпечна ситуація, і ми хочемо підкреслити, що необхідно знайти шляхи для подолання цієї ситуації. Коли речі заплутуються, рішення полягає в тому, щоб повернутися до електорату. Дострокові вибори 6 вересня не є великою проблемою".

Нагадаємо, проросійська Соцпартія та проєвропейський блок ACUM створили коаліцію та обрали нового прем'єр-міністра. Відмову уряду Філіпа та Демпартії визнавати зміну влади вони вважають узурпацією влади.

Конституційний суд Молдови, підконтрольний Демократичній партії, визнав усі рішення нового скликання парламенту нелегітимними, а також ухвалив рішення про розпуск парламенту і проведення нових виборів 6 вересня.

Європейський Союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав позицію нової влади Молдови щодо незаконності розпуску парламенту.

Нову коаліцію у Молдові визнала також Росія.

Детально про ці події читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Читайте також: "Промовчати не вийде: яку позицію має зайняти Україна за двовладдя у Молдові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.