Іран заявив, що перевищить ліміт збагаченого урану через 10 днів

Понеділок, 17 червня 2019, 15:07

Іран оголосив плани істотно збільшити обсяги виробництва низькозбагаченого урану, що означатиме відступ від ще деяких пунктів багатосторонньої ядерної угоди, яку раніше перестали виконувати США.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Секретар Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруз Камальванді заявив, що вже за 10 днів запаси низькозбагаченого урану Ірану перевищать 300 кілограмів. Саме такий обсяг урану встановлює ядерна угода, підписана у 2015 році

"Під час другої фази часткового виходу (з ядерної угоди. - Ред.) ми готові негайно збільшити збагачення урану вище за встановлену в ядерній угоді норму в 3,76%", - сказав він.

Він додав, що Іран потребує рівня збагачення урану до 20%. При цьому, наголосив посадовець, європейські країни ще мають час, щоб захистити Іран від санкцій США, але вони мають діяти, а не лише говорити.

Іран заявив, що ЄС провалив порятунок ядерної угоди 2015 року

"У європейців все ще є час... Але європейці непрямо висловили свою нездатність діяти. Вони не повинні думати, що після 60 днів (термін, встановлений Іраном у травні), вони матимуть ще 60-денну можливість", - сказав Камальванді.

Іран раніше оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Європейські країни, які підписали угоду - Франція, Велика Британія і Німеччина - намагалися її врятувати, але поділяють ті ж занепокоєння, що й Сполучені Штати, щодо розвитку балістичних ракет Ірану та регіональної діяльності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.