Іран заявив, що ЄС провалив порятунок ядерної угоди 2015 року

Понеділок, 10 червня 2019, 09:05

Іран у понеділок розкритикував європейських підписантів ядерної угоди 2015 року за те, що їм не вдалося врятувати пакт після того, як президент Дональд Трамп вивів з неї США минулого року і відновив санкції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Поки що ми не бачили практичних і відчутних кроків від європейців, які б гарантували інтереси Ірану. Тегеран не буде обговорювати будь-які питання поза ядерною угодою", - сказав речник МЗС Аббас Мусаві.

Трамп засудив угоду, підписану його попередником Бараком Обамою, як недосконалу, оскільки вона була непостійною і не охоплювала програму балістичних ракет Ірану та його роль у конфліктах на Близькому Сході.

Європейські країни, які підписали угоду - Франція, Велика Британія і Німеччина - намагалися її врятувати, але поділяють ті ж занепокоєння, що й Сполучені Штати, щодо розвитку балістичних ракет Ірану та регіональної діяльності.

Британія попередила Іран: не провокуйте США або Трамп помститься

Міністр закордонних справ Німеччини прибув до Ірану в неділю в рамках узгоджених зусиль Європи зі збереження пакту і розрядження напруги між Тегераном і Вашингтоном.

"ЄС не в стані поставити під сумнів питання щодо Ірану поза ядерною угодою", - сказав Мусаві.

Іран раніше оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.