Розкол лібералів ускладнив переговори про новий уряд Іспанії

Вівторок, 25 червня 2019, 10:56

Два провідні члени ліберальної іспанської партії Ciudadanos ("Громадяни") подали у відставку в понеділок, що ускладнює питання підтримки з боку партії прем'єр-міністра соціалістів Педро Санчеса у формуванні нового уряду після квітневих виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EUobserver.

Розкол пов'язаний з альянсами Ciudadanos в Мадриді та Мурсії з ультраправом рухом Vox, а також з прийняттям Санчесом підтримки з боку каталонських сепаратистських партій для формування попереднього уряду.

Раніше виконувач обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчес і лідер партії Podemos Пабло Іглесіас не змогли досягти згоди щодо формування коаліції, попри попередню домовленість про "уряд співпраці".

Головним каменем спотикання є той факт, що Іглесіас хоче, щоб його партія отримала міністерські посади пропорційно до ваги в парламенті (42 місця проти 123 у соціалістів). Санчес відкинув цю ідею.

Іспанія пояснила виведення фрегата із групи кораблів США на Близькому Сході

Натомість він готовий запропонувати Іглесіасу урядові посади середнього рівня, але не міністерські портфелі.

Дати для голосування ще немає, хоча джерела серед соціалістів говорять про перший чи другий тиждень липня.

Санчес потребує більше парламентських голосів, ніж підтримка Podemos. Для більшості в парламенті необхідно 176 депутатів. Ciudadanos має 57 місць у парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.