Іран перевищив ліміт збагаченого урану, встановлений угодою 2015 року

Понеділок, 1 липня 2019, 15:48

Іран оголосив, що перевищив ліміт низькозбагаченого урану, передбаченого багатосторонньою ядерною угодою, яку раніше перестали виконувати США.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Глава МЗС Ірану Мохаммед Заріф підтвердив, що Іран перевищив відповідний ліміт в 300 кг гексафториду урану (UF6), проте прессекретар МЗС Аббас Мусаві заявив, що кроки Ірану щодо зменшення зобов'язань щодо ядерної угоди є "оборотними".

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що його інспектори перевіряють, чи накопичив Іран більше збагаченого урану, ніж дозволено.

"Наші інспектори знаходяться на місцях, і вони повідомлять штаб-квартиру, як тільки буде підтверджено запаси низькозбагаченого урану", - сказав представник агентства.

Збагачення урану до низького рівня 3,6% розщеплюваного матеріалу є першим кроком у процесі, який міг би дозволити Ірану накопичити достатньо високозбагаченого урану для створення ядерної боєголовки.

Минулої середи МАГАТЕ повідомляла, що в Ірані близько 200 кг низькозбагаченого урану, трохи нижче встановленого за угодою ліміту у 202,8 кг. Кількість 300 кг UF6 (гексафториду урану) відповідає 202,8 кг низькозбагаченого урану.

Нагадаємо, Іран раніше оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Європейські країни, які підписали угоду - Франція, Велика Британія і Німеччина - намагалися її врятувати, але поділяють ті ж занепокоєння, що й Сполучені Штати, щодо розвитку балістичних ракет Ірану та регіональної діяльності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.