МЗС попросить перевірити законність візиту Сіярто на Закарпаття перед виборами

Вівторок, 16 липня 2019, 18:44

МЗС звернеться до компетентних органів України з проханням надати правову оцінку візиту глави МЗС Угорщини на Закарпаття.

Про це йдеться у коментарі міністерства щодо відвідання Закарпатської області України очільником зовнішньополітичного відомства Угорщини, повідомляє "Європейська правда".

"Ігноруючи відповідні рекомендації МЗС України, міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто 16 липня 2019 року відвідав місто Берегове Закарпатської області України, де взяв участь у низці публічних заходів", - йдеться у повідомленні.

Глава МЗС Угорщини не вважає свій приїзд на Закарпаття втручанням у вибори

В офіційній ноті посольства Угорщини в Україні зазначено, що цей візит Сіярто здійснив на запрошення народного депутата України Брензовича, який є кандидатом в народні депутати на позачергових виборах до парламенту, зазначили у міністерстві.

Водночас, підкреслили у відомстві, пунктом 1 частини першої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" передбачено, що участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі в публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії — суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

Київ попросив Угорщину не переходити "червоні лінії" на Закарпатті перед виборами

Також стаття 41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року передбачає, що всі особи, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами, зобов’язані поважати закони і постанови держави перебування. Вони також зобов’язані не втручатися у внутрішні справи цієї держави.

"МЗС звернеться до компетентних органів України з проханням надати правову оцінку зазначеній ситуації", - підкреслили у міністерстві.

На Закарпатті у вівторок Сіярто зустрівся з представниками місцевих угорських громадських організацій. Він заявив, що не вважає свій візит втручанням у вибори.

Напередодні Міністерство закордонних справ України попередило угорських чиновників, що готове вжити заходів, аби не допустити втручання угорської влади у внутрішньополітичне життя України перед парламентськими виборами.

Читайте також: "Новий наступ Орбана: навіщо Угорщина втручається в українські вибори"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.