Депутати Європарламенту блокують партію Ле Пен від ключових посад

П'ятниця, 5 липня 2019, 10:04

Політичні групи Європейського парламенту відмовляються залучати французьку ультраправу партію "Національне об'єднання" в процес визначення ключових посад.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Партія Марін Ле Пен і її союзники отримали значну кількість місць в Європарламенті, але їм не дозволяють займати ключові пости, оскільки євродепутати використовують правило "санітарного кордону".

Ця практика спрямована на виключення крайніх правих партій з політичного процесу. В Європарламенті її використовували в різних формах понад десять років, щоб гарантувати, що антиєвропейські і популістські партії не можуть зайняти ключові позиції.

Однак цього разу не було впевненості в тому, чи буде застосовуватися "санітарний кордон", оскільки деякі члени Європарламенту вважають, що його важко виправдати з точки зору демократії.

Президент від опозиції: що чекати ЄС та Україні від нового очільника Європарламенту

"У мене змішані почуття з цього питання. Проте, коли я побачив позицію членів Європарламенту під час першого засідання ... це було сумне видовище. Ці люди не хочуть грати за правилами", - зізнався французький депутат Європарламенту.

На церемонії відкриття нового Європарламенту 2 липня депутати партії Ле Пен відмовилися встати під час виконання гімну ЄС, в той час як депутати британської партії Brexit встали і повернулися спиною до залу.

У партії Ле Пен 22 євродепутата, які входять в групу "Ідентичність і демократія" (ID). Ця група з 73 депутатів є п'ятою за величиною в Європарламенті.

Згідно з правилом, такі цифри дають право на певну кількість постів. Це правило забезпечує розподіл ключових позицій між різними політичними сім'ями відповідно до складних розрахунків, які забезпечують представлення кожної партії.

Якщо суворо дотримуватися цього правила, євродепутати "Національної асамблеї" повинні отримати місце на чолі Комітету з сільського господарства або Комітету з правових питань.

Чотири основні групи в Європарламенті згодні підтримувати "санітарний кордон" навколо групи ID.

Коли 3 липня були обрані віцепрезиденти Європарламенту, популісти і євроскептики з "Групи європейських консерваторів і реформістів" (ECR) не отримали жодного з 12 доступних постів, які були поділені між проєвропейськими групами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: