Словаччина: блок президента, прем’єр та усі угорці сенсаційно програли вибори

Неділя, 1 березня 2020, 08:18

За результатами підрахунку голосів на парламентських виборах сусідню Словаччину чекає повне перезавантаження влади: коаліцію створять досі опозиційні партії.

Про це повідомляє "Європейська правда"

Результати голосування (наразі підраховано 99,59% бюлетенів) у Словаччині суттєво розбіглися із прогнозом соціологів, також є принципові відмінності  із результатами екзитполу.

Перше місце, як і очікувалося, отримали словацькі популісти – опозиційна партія OľaNO ("Звичайні люди та незалежні особи"), яка суттєво нарощувала рейтинг останнім часом. Станом на зараз  вони отримують 25,02% голосів, або 53 мандати в парламенті (всього у Словаччині 150 депутатів). Через величезний відрив від потенційних партнерів по коаліції ця партія напевно отримає посаду прем'єр-міністра.

Чинна партія влади SMER-SD, яка керувала державою з 2006 року (із нетривалою перервою в 2010-12 роках), отримала 2 місце із доволі високим показником у 18,3% (38 мандатів), але майже напевно йде у опозицію, оскільки всі її партнери по коаліції не подолали виборчий бар’єр і лишаються поза парламентом.

Між популістом та "друзями Путіна": чим важливі для України вибори у Словаччині

Зокрема, поза парламентом лишилися обидві угорські партії, чого ще ніколи не було в історії Словаччини (угорська меншина складає близько 10% населення країни).

Ще однією сенсацією стала поразка блоку партій "Прогресивна Словаччина" та "Разом" створеного за підтримки чинної президентки Словаччини Зузанни Чапутової. Він набрав 6,95%, у той час як прохідний бар’єр для партійних блоків – 7%. Жодне опитування, а також екзитпол не ставили під сумнів потрапляння соратників Чапутової в парламент; очікувалося, що вона потрапить у нову коаліцію.

Третє місце обійняла ще одна популістська партія "Ми-родина", вона отримала 8,24% (17 місць в парламенті). Четверті – проросійські ультранаціоналісти L’SNS із 7,97% (теж 17 місць). Замикають список парламентських партій лібертаріанська "Свобода і солідарність" (6,21%, 13 місць) та  партія експрезидент Андрея Кіски "Для людей" (5,76%, 12 місць)

Детально про спрямування партії, їхні політичні позиції та ставлення до України – читайте в статті : "Між популістом та "друзями Путіна": чим важливі для України вибори у Словаччині".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.