Шумове забруднення загрожує здоров’ю кожного п'ятого європейця

Четвер, 5 березня 2020, 17:33

Рівень шуму в Європейському Союзі настільки високий, що блок не відповідає власним стандартам.

Про це свідчать опубліковані 5 березня дані Європейського агентства з охорони довкілля (EEA), повідомляє "Європейська правда".

"Зокрема, мета, встановлена ​​на 2020 рік - зменшити рівень шумового забруднення та рухатися до рекомендованих ВООЗ рівнів впливу шуму, не буде досягнута", - йдеться в повідомленні агентства.

Рівень шуму для приблизно 113 мільйонів європейців зростає дедалі вище, ніж рівень, встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Близько п’ятої частини європейців стикаються з постійним шумом від дорожнього руху - настільки гучним, що він може завдати шкоди їхньому здоров’ю, сказано у звіті.

ЄСПЛ зобов’язав Молдову виплатити 6 тис. євро мешканці Кишинева через шум у ресторані

Швидке зростання міст агентства назвало головним фактором, оскільки найгіршим джерелом шумового забруднення є шум з доріг. Звинувачують також звуки залізниці, літаків та важкої промисловості.

Що ще гірше, агентство встановило, що ця проблема, як передбачається, зростатиме "через збільшення майбутнього попиту на мобільність".

І ЄС, і ВООЗ вважають, що тривалий рівень шуму вище 55 децибелів може бути шкідливим здоров’ю.

Впливом шумового забруднення спричинив 12 тис. передчасних смертей і сприяв 48 тис. випадків серцевих захворювань, викликаних звуженням артерій. За підрахунками, 22 мільйони людей страждали від "хронічного високою дратівливістю" і 6,5 мільйона людей страждали хронічним порушенням сну.

У Нідерландах наказали закрити дитмайданчик при школі – сусідам заважав шум

Також сказано, що шум є фактором, що сприяє когнітивним розладам у 12 500 дітей по всій Європі.

Серед можливих рішень - зменшення швидкості руху та впровадження м'якших, менш гучних дорожніх покриттів, показало дослідження. Експерти також заохочують людей переходити на їзду на велосипеді, ходьбу та використання електромобілів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: