Росія "найняла мережу британців для боротьби з ворогами Путіна" - ЗМІ

Понеділок, 9 березня 2020, 17:31

Росію звинувачують в наймі мережі британських політиків і консультантів з метою одержання їхньої допомоги у просуванні її злочинних інтересів, а також задля боротьби з ворогами Владіміра Путіна в Лондоні.

Про це заявили депутати - автори доповіді щодо втручання Росії, яку наказав не публікувати прем'єр Борис Джонсон, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

У таємних доказах, поданих до Комітету з питань розвідки та безпеки парламенту (ISC), фінансист Білл Браудер заявив, що Москва змогла "проникнути" в британське суспільство, використовуючи добре оплачуваних британських посередників.

Деякі мали "підстави точно знати, що вони роблять і для кого", - сказав Браудер комітету. Інші "несвідомо працюють на інтереси російської держави", - сказав він.

Передбачувані посередники є серед політиків як лейбористів, так і Консервативної партії, колишніх працівників спецслужб та дипломатів, а також провідних PR-компаній. Сукупно вони утворюють те, що Браудер називає "західною буферною мережею".

У Британії не змогли визначити масштаб впливу РФ на референдум щодо Brexit - The Times

У свідченнях Браудера немає припущення про те, що громадяни Великої Британії порушили закон.

Московський режим використовує цих професіоналів, щоб замаскувати свої "переплетені" державні та злочинні інтереси, заявив він. 

Він застосовує їх для нападу на критиків Путіна, для "посилення російської пропаганди та дезінформації" та "сприяння та приховування масових операцій з відмивання грошей", сказав він.

Браудер переконаний: "Є співробітники російських служб безпеки, які працюють з посольства Росії під дипломатичним прикриттям. Що уряд, здається, пропускає, це той факт, що існують всілякі неформальні мережі шпигунів".

"Є російські олігархи, які значно більше впливають на безпеку цієї країни. Найбільше вражає те, що російський уряд опосередковано наймає британських громадян для надання їм допомоги в розвідувальних операціях".

Браудер стверджує, що російська держава та організована злочинність фактично злилися. Гроші, викрадені з бюджету та приватних компаній, використовуються для збагачення вищих посадових осіб - зокрема Путіна - та для фінансування "чорних операцій та спеціальних проєктів", заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.