У Белграді люди штурмували парламент після анонсу про посилення карантину

фото, відео
Середа, 8 липня 2020, 09:11

У Белграді відбувся масовий протест зі спробою штурму парламенту після заяви президента про посилення карантину та запровадження комендантської години.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Nova.rs.

Причиною протесту стала заява президента Александара Вучича про повернення у столиці жорсткіших карантинних заходів: заборони на зібрання та комендантської години протягом наступних вихідних.

Після цього оголошення близько 8 вечора тисячі людей зібралися перед будівлею парламенту, вигукуючи гасла з критикою на адресу президента.

 

У певний момент люди спробували прорвати кордон поліції та зайти у будівлю парламенту.

 
Фото: AFP

Правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ та світлошумові гранати. Деякі протестувальники кидалися у них камінням, а також перевернули і підпалили сміттєві баки.

 

Після початку заворушень значна частина учасників протесту вирішила піти, інші залишилися. Сутички з поліцією тривали до пізньої ночі.

Останнім часом епідеміологічна ситуація у Сербії суттєво погіршилася. 27 червня добовий приріст хворих вперше з кінця квітня перевищив 200. 2 липня зареєстрували 359 нових випадків – рекорд з середини квітня. 

Абсолютна більшість нових заражень припадає на Белград. У зв'язку з цим 3 липня у столиці оголосили надзвичайний стан

Нагадаємо, 21 червня Сербія провела парламентські вибори, ставши першою у Європі країною, яка провела вибори з початку пандемії коронавірусу. Абсолютну перемогу на них отримала Сербська прогресивна партія (SNS), головою якої є президент країни Александар Вучич. 

Детальніше про це читайте у статті: Вибори з оглядом на Путіна: чому Сербія втрачає можливості маневру між Заходом та РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.