Дочка і радниця президента Польщі виступила проти заборони абортів

Середа, 28 жовтня 2020, 15:24

Дочка і радниця президента Польщі з соціальних питань Кінга Дуда заявила про незгоду з наслідками, до яких може привести рішення Конституційного суду про майже повну заборону абортів.

Свою заяву донька Анджея Дуди поширила в Twitter, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

"Рішення, що існувало досі, давало можливість вибору. Вибір, а не примус. Жінка могла, але не повинна була цим правом користуватися. У такому неймовірно складному випадку, як народження дитини, яка може померти через хвилину або годину після пологів, рішення продовжити або перервати вагітність має бути залишене жінці і прийняте відповідно до її власної совісті, її системи цінностей, її власних переконань. Тому що саме ця жінка стикається з наслідками свого рішення протягом всього життя", - йдеться в заяві Кінги Дуди.

"Тому я не можу змиритися з наслідками, які несе з собою вирок Конституційного суду. Мені здається, що депутати, які в Польщі визначають закон, повинні якомога швидше знайти розумне і компромісне рішення нинішньої ситуації, яке зможе завершити спір, викликаний рішенням", - заявила дочка президента.

При цьому вона зазначила, що сама не стала б переривати вагітність, якби у її дитини виявили вади, несумісні з життям. "Однак я не думаю, що інші жінки повинні думати і діяти так само, як я. У кожної людини є вільна воля", - підкреслила Дуда.

Качинський підтримав КС щодо заборони абортів і закликав до захисту церков

За її словами, вона розуміє обурення жінок, викликане вироком Конституційного суду. Однак на думку доньки президента, частина протестувальників вдається до екстремістських дій, на які не можна погодитися - нищення церков або образа людей, які не поділяють їхніх поглядів.

Дочка президента, яка одночасно є радницею свого батька з соціальних питань, зазначила, що вважає її думки своєю особистою справою, однак, будучи молодою жінкою, здатною стати матір'ю, в рамках виключення вирішила поділитися своєю думкою.

22 жовтня Конституційний cуд виніс рішення про відповідність Конституції статті закону з 1993 року, яка забороняє аборт, але дозволяє зробити його в певних обставинах, в тому числі і при важкому пошкодженні дитини в пренатальному періоді або ж у разі важкої хвороби, що веде до смерті. КС вирішив, що положення цієї статті несумісне з Конституцією.

Рішення призвело до масових протестів по всій країні.

Читайте також: Польща без абортів: які наслідки матиме скандальне рішення Конституційного суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: