Жителів Гібралтару намагаються "врятувати" від щоденних перетинів кордону ЄС після Brexit

Вівторок, 22 грудня 2020, 15:38

Іспанія та Британія намагаються домовитись про включення Гібралтару до Шенгенської зони та "врятувати" від проблем з перетином кордону його мешканців і громадян Іспанії, які там працюють. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Pais.

Якщо домовленості не буде, з 1 січня мешканцям Гібралтару та іспанцям, які приїздять туди на роботу, доведеться перетинати зовнішній кордон ЄС двічі на день. 

ЄС відхилив останні поступки Британії щодо рибальства у переговорах про Brexit - ЗМІ

Якщо ж угоди вдасться досягти, Гібралтар увійде до Шенгенської зони і прикордонних перевірок для руху між Гібралтаром і Іспанією не буде. 

Питання особливо гостро стоїть для близько 9200 людей, які щоденно перетинають кордон між Іспанією та Гібралтаром, щоб потрапити на роботу - не кажучи про інших, які звикли вільно подорожувати. 

В Іспанії для цього пропонують вважати зоною прикордонного контролю для в’їзду до Шенгену порти Гібралтару - і тут є розбіжності з баченням Британії. 

Перемовини між країнами пов'язані і з переговорами ЄС та Британії про нову торгову угоду, які досі не дали результату, хоча до крайнього терміну - 31 грудня - залишилося менше 10 днів. Якби ЄС та Британія вже домовилися між собою, це спростило би перемовини і щодо подальших процедур для Гібралтару й Іспанії.

На випадок найгіршого сценарію, Гібралтар створив спеціальний реєстр, який дозволить близько 15 000 працівникам з європейським громадянством перетинати кордон - але все одно прикордонний контроль буде відбуватися ретельніше, ніж раніше, і займатиме більше часу. Так само ускладниться рух товарів.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: