Парламент Грузії схвалив у першому читанні проєкт, що може позбавити фінансування опозицію

Середа, 23 грудня 2020, 14:30

Парламент Грузії у першому читанні схвалив суперечливий законопроєкт про фінансування партій, у разі прийняття якого опозиційні партії можуть втратити державне фінансування.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Эхо Кавказа".  

Проєкт передбачає зміни до закону про політичні об’єднання громадян, зокрема - припинення державного фінансування політичних сил, які відмовилися входити у парламент. Так само передбачається відмова надавати цим партіям ефірний час. 

Зміни підтримали 84 голосами. 

У початкову редакцію тексту внесли деякі зміни, зокрема про те, що опозиційні партії у будь-якому разі отримають бюджетне фінансування на наступні пів року. 

Лідер більшості Іраклій Кобахідзе також запропонував перед голосуванням за проєкт у другому читанні спрямувати проєкти щодо фінансування партій та скасування реєстрації партій для аналізу до Венеційської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ.

Нагадаємо, після парламентських виборів у Грузії усі вісім опозиційних партій, які отримали місця у парламенті, заявили про фальсифікації та про відмову від мандатів, вимагаючи повторних виборів. Не відмовився від мандату лише один депутат з проросійського "Альянсу патріотів".

Перемовини з правлячою "Грузинською мрією" за посередництва послів США та ЄС закінчилися нічим. 

Попри бойкот опозиції, новий парламент почав роботу і фактично є однопартійним - вперше з комуністичних часів. 

Детальніше про політичну кризу у Грузії читайте у статті: Команда Саакашвілі тріщить по послах: що відбувається з політичною кризою в Грузії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.