Посли Франції і Німеччини пояснювали в МЗС ідею відновлення самітів ЄС-Росія

П'ятниця, 25 червня 2021, 17:39

До МЗС України у п’ятницю було запрошено послів Німеччини та Франції в Україні для обговорення ініціативи про відновлення самітів ЄС-РФ.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України, пише "Європейська правда".

Українська сторона наголосила, що така ініціатива іде всупереч санкційній політиці ЄС, ухваленій у відповідь на агресію РФ проти України, підриває європейську солідарність на тлі ескалації Росією ситуації на тимчасово окупованих територіях та кордонах України, не заохочує Москву до виконання Мінських домовленостей. 

Макрон каже, що він не "одержимий" самітом ЄС із Путіним

У відповідь посли відзначили, що це була лише ідея для обговорення у контексті розгляду стратегії ЄС щодо Росії на засіданні Європейської ради 24 червня. Зазначена пропозиція в кінцевому результаті не була підтримана. 

Посли підтвердили, що Німеччина і Франція є незмінними друзями України, продовжують докладати зусиль для відновлення територіальної цілісності і суверенітету України. 

Сторони домовилися, що подібні питання будуть обговорюватися з Україною перед їх оприлюдненням, додали в МЗС.

Нагадаємо, лідери Євросоюзу не змогли домовитись про пропозицію Франції та Німеччини провести незабаром саміт з президентом Росії Владіміром Путіним після того, як Польща та країни Балтії заявили, що це стане неправильним сигналом.

Лідери ЄС на саміті виступили за вибіркову взаємодію з РФ, однак запропонували високому представникові підготувати варіанти обмежувальних заходів, включаючи економічні санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.