Росія вже використовує "Північний потік-2" для політичного тиску- Єрмак

Субота, 11 вересня 2021, 10:11

Україна побоюється, що гарантії Німеччини та США для унеможливлення енергетичного тиску Росії за допомогою газопроводу "Північний потік-2" не будуть виконані. 

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", таку заяву під час форуму YES-Brainstorming зробив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. 

Він нагадав, що ціна ф’ючерсів на газ вже досягла 700 доларів – і це, за його словам, є свідченням політичного тиску з боку РФ. "Росія вперше використала газ як інструмент для політичних маніпуляцій ще в далекому 1995 році", - нагадав Єрмак.

США продовжать стримування "Північного потоку-2" – Держдеп

"Під час наших розмов із канцлеркою Меркель та під час візиту до Вашингтона і зустрічі з президентом Байденом ми почули пропозиції для гарантування недопущення політичного тиску через "Північний потік". Тепер наше завдання – щоб ці обіцянки були зафіксовані на папері і виконувались", - додав Єрмак. 

В цьому контексті він побоюється, що ці гарантії можуть стати для України другим Будапештським меморандумом. 

"Ми вже бачили багато гарантій, які не виконувалися",- зазначив керівник Офісу президента.

Як відомо, російський газовий монополіст "Газпром" заявив про завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2" та планує розпочати подачу природного газу по ньому з наступного місяця.

Посол України у США Оксана Маркарова вважає, що, попри фактичну добудову російського газопроводу, санкції ще можуть зупинити його. 

Читайте детальніше: За лаштунками газової поразки: як з'явилася та що змінить для України угода про Nord Stream 2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: