Вибори в Ісландії: правляча коаліція має шанси посилити більшість

Неділя, 26 вересня 2021, 12:01

За першими результатами підрахунку голосів, правляча коаліція ліво-зелених в Ісландії може зберегти більшість у парламенті та отримати більше місць, попри падіння підтримки прем’єрки Катрін Якобсдоттір. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на суспільний мовник RÚV.

Підрахунок голосів продовжується, але перші цифри дозволяють припускати, що правлячі партії збережуть більшість і матимуть 39 з 63 голосів. У попередньому складі Альтингу вони спочатку мали 35 місць, і згодом втратили ще два. 

В Ісландії проходять парламентські вибори

Партія незалежності ймовірно залишиться найбільшою політсилою, отримавши 17 мандатів - на один більше, ніж раніше, Прогресивна партія може отримати 13 місць - на 5 більше, ніж у попередньому складі, і лише "Зелені" з правлячих політсил ймовірно втратять два мандати та будуть мати 9 замість 11 місць.

Їхні лідери перед виборами оголосили, що якщо політсили збережуть більшість, то обговорять продовження співпраці. 

Загалом у парламент можуть пройти вісім політичних сил.

Також перші цифри дозволяють припустити, що у новому складі Альтингу буде рекордно багато жінок. 

Хоча ще не гарантовано, що три партії продовжать правити разом, а післявиборчі перемовини в Ісландії зазвичай тривають довго, країна скоріш за все уникне сценарію "політичної блокади", пише AFP. Це перший раз після фінансової кризи 2008 року, коли правляча коаліція зберегла більшість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.