В України є європейська перспектива, але наразі бракує консенсусу в ЄС - Матернова

ОНОВЛЕНО
Четвер, 18 листопада 2021, 14:52

Наразі у Євросоюзі немає консенсусу щодо надання Україні європейської перспективи.

Про це заявила керівниця групи підтримки України в Європейській комісії, заступниця генерального директора Генерального директорату Єврокомісії з питань політики добросусідства та переговорів щодо розширення Катаріна Матернова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", повідомляє "Європейська правда".

"Коли ми говоримо з Україною, ми говоримо як партнери. На цей момент, і ми досить відкрито говоримо про це – зараз Європа не в тому стані, щоб бути готовою до наступного кроку, консенсусу щодо цього немає", - сказала Матернова, коментуючи заклик президента Володимира Зеленського після саміту Україна-ЄС надати європейську перспективу Україні.

На саміті у Брюсселі можуть схвалити окрему заяву "асоційованого тріо" про європерспективу

ОНОВЛЕНО: згодом у коментарі "ЄвроПравді" Матернова деталізувала свою позицію.

Втім, Матернова підкреслила, що вона особисто "вірить у те, що Україна має європейську перспективу". 

"У той же час, поки ми чекаємо, коли відкриється вікно можливостей для повної європейської перспективи, важливо гарантувати, що в економічній та регуляторній сферах через контакти між людьми тощо ми зробимо інтеграцію міцнішою, надійнішою і сильнішою", - додала вона.

Матернова зазначила, що не погоджується з думкою про те, що нинішнє керівництво України саботує європейську інтеграцію України. 

Кулеба пояснив, чому Україна хоче від ЄС сигналу про європейську перспективу

"Коли новий президент прийшов до влади, цілком очевидно, що був період, коли він розбирався у справах. Відносини з ЄС – це величезний, складний комплекс, включно з Угодою про асоціацію, яка є надзвичайно складним договором", - сказала вона.

Матернова зазначила, що, навпаки, думає, що зараз між ЄС та Україною є набагато більше спільної роботи та реальна щоденна взаємодія щодо низки різних секторів.

Верховна рада у жовтні закликала визнати перспективу членства України напередодні саміту з ЄС.

Україна сподівається отримати європейську перспективу від ЄС, щоб мати потужну мотивацію для реформ і щоб геополітична ситуація у Східній Європі стала більш визначеною і певною, заявляв також глава МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте також: Проміжна інтеграція: як вирішити питання членства України, Грузії та Молдови в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.